smartmetgeld_beeldmerk

Smart met Geld

Financiële bewustwording
en weerbaarheid
van jongeren versterken

Lees het verhaal van

Bradley

Lees het verhaal van

Amber

Lees het verhaal van

vader Johan

Lees het verhaal van

docent Harald

Het verhaal van Amber

Amber van Dijk weet van  kleins af aan al dat ze later internationaal vrachtwagenchauffeur wil worden. Net als haar vader.  Ze  is 16 jaar, zit op de Gooise Praktijkschool in Hilversum en heeft daar de training Smart met Geld gevolgd. 

Amber is dol op paardrijden. Dat kost haar geen geld; ze rijdt op  paarden die ze verzorgt voor een gezin met kleine kinderen. Zo helpen ze elkaar. Wel geeft ze graag geld uit aan kleding en gaat ze af en toe uit. “Ik krijg van mijn ouders de kinderbijslag om uit te geven voor kleding. Af en toe vraag ik ook tussendoor geld. Als mijn ouders het zinvol vinden dan krijg ik het en anders niet.” Daarnaast verdient Amber haar eigen geld door iedere zaterdag bij een bakker te werken.

Amber heeft bij Smart en Geld geleerd wat het verschil is tussen wat je echt nodig hebt en wat gewoon leuk is om te hebben: “De helft van wat ik verdien, zet ik apart voor noodgevallen. Ik ben bijvoorbeeld heel lang dus een broek is voor mij heel duur. Als ik echt een broek nodig heb, dan moet het maar, dan haal ik daarvoor geld van de bank. Anders laat ik het liever."

Ook heeft ze tijdens de training Smart met Geld meer inzicht gekregen in schuldenproblematiek. “Ik vind dat belangrijke informatie. Vooral  een filmpje van een jong gezin heeft mij aan het denken gezet.  Ik kan nu wel lang leven de lol gaan doen, maar als ik straks op mij zelf wil wonen moet ik nu al sparen. Ik weet door Smart met Geld dat ik vooruit moet denken.”

“Als ik straks op mij zelf wil wonen moet ik nu al sparen”