smartmetgeld_beeldmerk

Smart met Geld

Financiële bewustwording
en weerbaarheid
van jongeren versterken

Lees het verhaal van

Bradley

Lees het verhaal van

Amber

Lees het verhaal van

vader Johan

Lees het verhaal van

docent Harald

Het verhaal van Bradley

Bradley is 15 jaar en zit op de Gooise Praktijkschool in Hilversum, waar hij de training Smart met Geld heeft gevolgd. Zijn ouders hebben een café, dat hij later graag wil overnemen.

Bradley krijgt vijf euro zakgeld per week en daarnaast  vijftig  euro in de maand voor kleding. Ook geven zijn ouders hem vaak geld tussendoor: “De ene keer krijg ik 10 euro, de andere keer 15, dat is iedere keer verschillend.”

Een groot deel van dat geld gaat op in de snackbar en daar spreekt zijn vader hem regelmatig  op aan. “Hij zegt dat ik het geld te snel opmaak en dat ik moet sparen. Ik heb dat wel geprobeerd, maar het geld is toch opgegaan."

De training Smart met Geld vond Bradley heel interessant. “De filmpjes waren erg leuk en het  samen bespreken ook. Interessant om te horen hoe anderen het doen. Bijvoorbeeld dat sommigen hun kleding nog met hun ouders kopen, terwijl ik dat met vrienden doe.”

Hij heeft er ook veel van geleerd: “Ik heb  gezien hoe mensen in de schulden komen en mezelf voorgenomen om nooit van iemand te lenen.  En ik weet nu dat je geld opzij moet leggen voor leuke dingen. Mijn ouders probeerden me dat ook bij te brengen. Dan dacht ik  jaja dat zal wel, die zeuren over zoveel dingen. Maar als je het op school hoort, dan ga je toch beter nadenken. Ik probeer mijn geld nu in mijn zak te houden. Zet mijn zakgeld op mijn bankrekening en ga minder vaak naar de snackbar. Ook het geld  dat ik verdien met oppassen op mijn neefje zet ik nu opzij.” 

"Als je het op school hoort, ga je toch beter nadenken"