smartmetgeld_beeldmerk

Smart met Geld

Financiële bewustwording
en weerbaarheid
van jongeren versterken

Lees het verhaal van

Bradley

Lees het verhaal van

Amber

Lees het verhaal van

vader Johan

Lees het verhaal van

docent Harald

Het verhaal van vader Johan

Horeca-ondernemer Johan Muis (46 jaar) is vader van de 15-jarige Bradley, die de training Smart met Geld heeft gevolgd. Johan vindt het heel belangrijk dat kinderen leren omgaan met geld en heeft zijn eigen kinderen dan ook heel bewust financieel opgevoed. “Bradley wist donders goed hoe het moet, maar door de training is hem dat nog veel  duidelijker geworden. Ik merk wel dat hij daar mee bezig is.”

Johan heeft zijn kinderen geleerd dat je geld dat je verdiend hebt, kunt uitgeven, maar dat je er ook altijd een deel van moet sparen. “Om het sparen te stimuleren  heb ik Bradley geleerd dat als hij 250 euro spaart, mijn vrouw en ik er 250 euro bijleggen." 

Bradley heeft een bankrekening met pinpas, daarop storten Johan en zijn vrouw wekelijks  vijf  euro. Daarnaast geven ze Bradley 50 euro kleedgeld in de maand en kan hij bijverdienen met klusjes.

"De laatste twee jaar maakte Bradley zijn geld op aan onnozele dingen. Wij draaiden de geldkraan dicht en legden hem uit dat hij zo niet kan doorgaan. Nu hij de training Smart met Geld heeft gedaan snapt hij dat goed omgaan met geld een kwestie is van keuzes maken. “

Johan is van mening dat de training Smart met Geld een verplicht schoolvak zou moeten zijn: “Ik denk dat de training voor elk kind belangrijk is. Natuurlijk horen ouders hun kinderen te leren hoe ze met geld  moeten omgaan, en ik denk ook wel dat ouders zich daarvoor willen  inzetten, maar tussen willen en kunnen zit een groot verschil."

“Nu snapt hij dat goed omgaan met geld een kwestie is van keuzes maken”